Громади за зниження судових зборів у справах про публічну інформацію

Громадські організації об’єднали зусилля для зниження фінансових бар’єрів при поданні судових позовів у справах про доступ до публічної інформації.

Українські громадські організації спрямують свої зусилля, щоб знизити фінансові бар’єри при поданні судових позовів у справах про доступ до публічної інформації.

Про це йдеться в Меморандумі, який підписали Інститут масової інформації, Центр UA, Інститут розвитку регіональної преси, Центр демократії та верховенства права, Платформа прав людини, Харківська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини та Представництво Американської правозахисної організації Freedom House в Україні.

Збільшення рівня судового збору для фізичних осіб (наразі це 640 грн) та для юридичних осіб (наразі це 1600 грн) стало суттєвим бар’єром для громадських активістів та журналістів, які намагаються відстояти своє право на публічну інформацію в суді. Ще більше ускладнила це завдання висока вартість відкриття виконавчого примусового провадження у справах про доступ, де боржником/розпорядником є юридична особа (6 400 грн).

Більше інформації ТУТ.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?